JULEGUIDE: KOM LET OG BILLIGT GENNEM JULEN


Jul. Et ord, der kan fremkalde en sveddråbe eller to på mange pander, særligt din. Julegaver, julemad, julepynt. Alt det, du skal gøre klar. Du kan næsten ikke overskue det. Men bare rolig, der er hjælp at hente i denne lille juleguide.

Spar penge på julegaver

Nogle mennesker er altid i god tid. De køber julegaver længe inden, julelysene oplyser byens gader, faktisk allerede, mens de bades i sommersol. Du er ikke en af dem. Flere og flere låger i julekalenderen åbnes, uden du får gemt en eneste glitrende gave i skabet. 

Juleaften nærmer sig, julestressen stiger. Du står på en befærdet gade. Dit hjerte banker. Du bevæger dig ind i en butik, rækker ud efter en julegave, men du er for langsom, en rap dame snupper den lige for næsen af dig. De få julegaveidéer, du havde på forhånd, smuldrer mellem dine forfrosne fingre.

Nu bliver du desperat, og du tager det, der er. Og det bliver dyrt. Du må leve af vandgrød hele 2019. Endnu engang har julen raseret din konto. Men måske julen 2018 er året, hvor du skal gøre tingene anderledes? 

Det er en kliché, men julen er børnenes fest, så du kan f.eks. aftale med de andre julegæster, at I kun køber gaver til børnene. Du kan også lave en gaveplan, gerne med flere idéer per person, så når aktivitetsarmbåndet er udsolgt, går du bare efter skridttælleren, som er nummer to på listen. Kig på disse guides og se mange flere råd:

Julegaver: 20 tips til at spare penge

Jul på budget: Her er 30 billige julegaveidéer

14 gode råd til din juleshopping

Hjemmelavet julepynt

Nu har du styr på julegaverne. Men hvordan ser det ud derhjemme? Du kigger rundt i dit hus, der er helt mørkt på nær det blå lys, der skinner dine børn i ansigtet fra deres iPads. Ikke en eneste kravlenisse på væggen, juledekoration på bordet eller julelys i vinduet.

Måske det er på tide med lidt hjemmelavet julepynt? Du hiver ipad'en ud af børnenes hænder, får dem op fra sofaen, henter kasserne med julepynt på loftet, sætter julemusik på, giver børnene en saks og noget glanspapir i hånden, og så breder julestemningen sig.

Du synger med på Last Christmas, mens du hænger julekugler og julehjerter i vinduerne, sætter strikkede julenisser i sofaen, og til sidst overgår du dig selv og kreerer en juledekoration.

Få inspiration til, hvordan du selv laver juleting og julepynt her:

Lav julens sødeste kort

Tre flotte juleborde med antik, vintage og retro

Her er verdens flotteste (og særeste) juletræer

Opskrifter på julemad


Det sidste er julemaden. Og du har forstået det nu. Det nytter ikke at stå foran køledisken den 23. december og opdage, at der kun ligger en slatten kotelet. Du skal forberede dig, når flæskestegen, anden, gåsen, de brunede kartofler, de kogte kartofler, rødkålssalaten, rødkålen, den brune sovs, risálamanden, kirsebærsaucen, petit fours, konfekt og småkager skal i hus.

Men du begynder alligevel at løbe rundt om dig selv juleaften. Lad være med det. Det eneste, der skal løbes omkring er juletræet. Du er ikke en julefiasko, fordi du ikke når det hele. De fleste sulter ikke, hvis de ikke får flæskesteg, gås og and på én og samme aften. Sæt de andre gæster i sving. Lad opvasken stå. Eller få nogle andre til at klare den. 

Første juledag vil du gerne slå mave. Men den går ikke. For i dag skal du holde julefrokost. Så er det i gang i køkkenet igen. Denne gang med sild, laks, julemedister, Waldorf-salat, frikadeller, mere rødkål, leverpostej med champignoner, glaseret skinke og stuvet grønlangkål. 

Men rådene er de samme. Udvælg, uddeleger og udhold. Du skal nok klare det hele. Hav en dejlig jul!

Se mange flere tips her:

De bedste tips til en stressfri julemiddag

Det store julefrokostbord: 9 lækre retter

Juledrinks: Se 20 opskrifter

Kan du slet ikke få jul nok nu?

Så læs om søde dyr i julekostumer, fakta om julen, julerengøring og meget mere.

2018-11-19T11:48:20Z dg43tfdfdgfd