VIGTIGT GREJ TIL SOMMERLøB

Sommervarmen er dejlig, men for løberen er den også en udfordring, der stiller helt særlige krav til udstyret. Vi guider dig her til de vigtigste stykker udstyr, når du skal løbe let og elegant gennem en lun sommer.

1. Sko 

Det er ikke, fordi sommerløbet stiller særlige krav til dine sko – du skal stadig gå efter en model, der passer til din løbestil og dine behov. Og så alligevel. Skoen skal også være så luftig og åndbar som muligt, så dine fødder ikke koger over og bliver svedige. Glem derfor alt om Gore-Tex og tætte vandskyende materialer – de hører vinteren til. 

>> FÅ MASSER AF tips til din træning, motivation, konkurrencer, opskrifter og forslag til øvelser direkte i din mail. Klik her for at få vores populære nyhedsbrev. <<

2. Solcreme 

Solens stråler skader huden. De giver forbrændinger og øger risikoen for hudkræft. En god solcreme beskytter mod alt det, og påført rigtigt kan solcreme blokere op mod 98 % af solens skadelige stråler. Mange oplever dog, at cremen hæmmer hudens evne til at svede, og at den løber ned i øjnene. Det handler dog meget om at vælge den rigtige creme med de rigtige egenskaber – og om at bruge den korrekt: 

1. Vælg en creme med kemisk filter. Modsat en creme med fysisk filter – der lægger sig som en hinde oven på huden - trænger det kemiske filter ind i huden. 

2. Smør cremen på 30 min. før træning. På den måde kan den nå at trænge ordentligt ind i huden, inden du begynder at svede. 

3. Brug rigeligt for at få en ordentlig effekt. Ca. en tsk. til ansigt og nakke, en tsk. til hver arm og hvert ben og en til både forsiden og bagsiden af kroppen.

3. Overdel 

Der er flere veje at gå, når vi snakker overdel til sommerløb. Det handler enten om at opnå mest mulig ventilation, svedtransport eller solbeskyttelse. Det mest ventilerede valg er en åben, løs singlet, der via store ærmegab, åben hals og løs pasform lader masser af luft cirkulere om kroppen. Det mest svedtransporterende valg er en tynd, tætsiddende overdel i et materiale, der suger sveden væk fra kroppen og lader den fordampe. Den løsning kan virke lidt kvælende på en varm dag, men når sveden fordamper fra kroppen, trækker det energi ud af overfladen og virker dermed kølende. Endelig kan du skærme dig for solen med en tynd, langærmet trøje med højt SPF-indeks. Denne kan enten være løs eller tætsiddende. Under alle omstændigheder vil du have noget, som er let, lyst og tyndt, og som ikke holder på sveden.

4. Sokker 

Sokkerne virker måske ubetydelige, men netop til sommerløb, hvor svedige fødder og fugtige strømper kan give grimme vabler og gnavsår, er sokkerne essentielle. Du skal gå efter en tynd sok, der lader foden ånde. Den skal være svedtransporterende og ikke holde på sveden, og så må der gerne være ekstra polstring omkring hælen og under fodballen, hvor vabelrisikoen er størst. Derudover skal materialet ikke være for glat. Glider sokken i skoen, skaber det ekstra friktion og forhøjet vabelrisiko.

5. Shorts 

Ligesom T-shirten skal shortsene være luftige og lette og lade dig komme af med varmen. Den klassiske løsning er et par korte splitshorts, hvor en dyb slids i siden giver masser af luft til lårbasserne. Er det for udfordrende, er der også andre mere tækkelige løsninger. Endelig kan et par korte tights være en god idé, da de beskytter inderlårene mod de gnavsår, der kan opstå, når svedig hud gnider mod svedig hud.

6. Briller 

Et par solbriller beskytter øjnene mod sol, vind og støv. Når du skal løbe med dem, skal de være lette og velsiddende – og meget gerne have brillestænger og næsebro beklædt med silikone eller anden belægning, så de ikke glider ned eller hopper undervejs. Gå efter en relativt åben brille; ellers kan de godt dugge.

7. Kasket 

En kasket beskytter ansigtet og hovedbunden mod sol og suger også noget af den sved, der ellers måtte løbe ned i ansigtet. Gå efter en let og velsiddende kasket i lyse farver. Den skal være ventileret i toppen, da du afgiver meget varme gennem hovedet, og hovedet skal helst ikke lukkes inde af en tyk, tæt lærredskasket.

8. Vandflaske 

Væske er afgørende på varme dage. Det opretholder væskebalancen og hjælper mod varmestress. Derudover virker det også nedkølende at hælde en kop vand over hovedet eller ned ad nakken.

Læs mere: Fremragende løbeur

Læs mere: En ny, skarp løbesko er på markedet med en særlig teknologi (baseret på 17 års data)

Læs mere: 6 spørgsmål om løbesko

2021-08-07T08:09:37Z dg43tfdfdgfd